Tuesday, November 30, 2010

7 cara ceriakan hidup anda!!! ami uya punya cara lah!!!




Oleh sbb uya ami telah berkali-kali membebel pd ku kerana xdak mengupdate blog ini, lantas aku memutuskan utk melakuknnya pd hri ini...haha...pdhal dh sebulan die pesan tp bru td die bg kata 2, 'klau awak x wat new post kat blog, sya akan .... ngan awak!' heee... bunyinyer seperti serius tp tahu2 jer la...aku ni jenis orang yg x mkn saman.....sori yer uya ami....=) main2 jer...

hri ni aku nk bg tips ckit mengenai bagaimana cara yg membolehkan kter ceria sentiasa dlm hidup.....haha...xtau la cara aku ni boleh pkai ker x??? Bialah, dlm hidup kter ni sdh tentu mcm2 mslh kter hadapi, persaingan antara rakan sekerja, tempo kehidupan yg terlalu pantas & tekanan hidup yg mnybabkan senyuman semakin kurang pada wajah....~klau nk awet muda mcm ami uya n uya ami, kna lah bnyk2kn senyuman 2 yer..hee. Justeru, cewahh....aku akn memberi panduan ceriakan kehidupan penuh bebanan bagi generasi moden....=)

1) BELA HAIWAN PELIHARAAN@PETHOUSE
menurut kajian, mereka yg memelihara haiwan peliharaan lebih tenang & boleh membantu melegakan tekanan hidup. Oleh itu, membela haiwan peliharaan seperti hamster, kucing, arnab, ikan@ pun burung adalah cara yg mujarab utk menambah keceriaan dalam hidup. ~klau ami, ami ader bela haiwan gk, nk tau aper? of cuz la Landak modern@ Porcupine...hikhik...
.


2) BUAT KEBAJIKAN@KEBAIKAN
ha! ni satu lg cara yg ptut diamalkan. memberi lebih baik daripada yg menerima. mmng benar ungkpn ini. (ami uya slalu amalkn ni..hikhik). seseorang akn berasa gembira apbila dpt membantu mereka yg memerlukan. misalnya, menderma kpd mangsa bencana alam @ mnjadi sukarelawan di rumah orng2 tua @ ank yatim. xpn xpyh g smpai umah org tua 2 tolong mak bapak kter pn dh ckup la. Ini, bler umi kter mntak tolong mula lah bg mcm2 alasan....aishh..bdk2 zaman skrg......=,='/// kebajikan yg dihulur dengan hati yg tulus suci merupakan inti pati kebahagiaan sejati....cewahhh amiuya mmng pndai bermadah....~winkk~





3) BERFIKIRAN OPTIMISTIK
Biasanya mereka yg pesimistik tidak berani melangkah ke depan. kita patut berfikiran optimistik & bermotivasi utk mencapai hasrat dan impian. walaubgaimnapn, jgn trlalu overconfident lak anda boleh mncapai segala matlamat yg diingini. Kegagalan adalah permulaan kepada kejayaan. Jgn mdh putus asa dan hadapi rintangan hidup dgn fikiran positif!!!




4) PELBAGAIKAN KEHIDUPAN
cubalah kegiatan baru, terimalah cabaran baru! Anda pasti akan terkejut & gembira apabila berpeluang mempelajari sesuatu yg bru! selain mempelbagaikan kehidupan sosial, korunk jga berpeluang menunjukkan potensi baru & memperolehi kebahagiaan





5) LAKUKAN AKTIVITI YG DISUKAI perkembangan fizikal & mental boleh dicapai melalui aktiviti kegemaran yg menyihatkan. hehe...tp mcmne lak ngan berfacebooking......tingtong.....walaupun sibuk ngan kerja jgnlah smpai mengabaikan hobi atau aktiviti seumpamanya yg boleh menghiburkan hati kourunk....=)





6) JANGAN BANDINGKAN DIRI KORUNK NGN ORANG LAIN
ada segelintir yg suka membandingkan diri dgn org lain (ami pn kdg2 cam2 hee)... terutamanya dlm bidang pelajaran,kerjaya, status, harta, & bnyk lgi la! perasaan seperti "aku nk lebih kaya dripda die! atau aku msti menang!" mnybabkan kehidupan seseorang lebih tertekan & terdesak. janganlah terlalu pentingkan perbandingan. hadapilah hari2 dengan penuh semangat & cuba sedaya upaya utk lakukan setiap perkara sebaik baiknya.





ok la my frenz...itu jer yg ami dpt kongsikn hri ni...nk tunggu ami post lg xtau la bler lg.....haha...
tp yg penting jg tinggal solat, jga perhubungan dengan Allah....kerana dengan keikhlasan melakukan ibadat itulah yg menjamin ketenangan diri. Selamat beramal....=)


2 comments:

Ami Uya said...

ya by dh wat dh pn...

Anonymous said...

J'ai appris des choses interessantes grace a vous, et vous m'avez aide a resoudre un probleme, merci.

- Daniel